Dnes jsme čekali na tátu, až se nám vrátí z Prahy. Mikuláš už začínal zlobit, protože to trvalo dlouho a tatínek pořád nejel. Potřebovala jsem ho nějak zabavit. Když už nezabere pexeso, pohádky nebo uklízení, byla tu jediná šance. Něco mu uvaříme.

Vzali jsme si kuchařku Slané pečení z edice Apetit a listovali… Mikulášek vybral recept na slané tyčinky. Jen jsem v receptu vyměnila pšeničkou celozrnnou mouku za žitnou mouku grahamového typu. Jinak je recept úplně stejný. Takže pokud tuto kuchařku, máte už dál nemusíte číst.

Tyčinky s mákem:

∴ 1 ČL cukru
∴ 21 g čerstvého droždí, nadrobeného
∴ 200 g celozrnné žitné mouky (grahamového typu)
∴200 g hladké mouky
∴ 300 ml teplé vody
∴ 3 PL oleje
∴ 1 ČL soli
∴ 1 bílek
∴ mák

V míse smícháme 200 ml vlažné vody, cukr a droždí. Pak přidáme 2 hrstky mouky a necháme 10 minut stát, aby droždí vzešlo. Vmícháme ještě 100 ml vody a olej. V jiné míse smícháme zbývající mouku se solí. Mouku postupně vešleháváme do tekuté směsi v robotu asi 8 minut. Těsto dáme do olejem vymazané mísy a zakryjte. Necháme asi půl hodiny kynout.

Na pomoučněné ploše těsto nakrájíme na zhruba 40 stejně velkých kousků a rozválíme v ruce na tyčinky silné jako tužka a dlouhé jako kratší strana plechu.Mezitím předehřejeme troubu na 190 °C.

Tyčinky naskládáme kousek od sebe na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 23 minut.

Jsou pěkně křupavé a uvnitř měkké. Hlavně jsou moc dobré.

Míša❤️

 

28.2.2017

Napsat komentář