V tomto podzimním počasí jsou teplé večeře úplně ideální. U mě vedou hutné zeleninové polévky, které se i můj muž, který není moc velkým přítelem kořenové zeleniny, naučil jíst. Mrkvovou polévku mi sice nesní nikdy, ale tuto brokolicovou polévku do které přidávám i petržel si dá s chutí a rád.

Brokolicová polévka s pórkem:

∴ 1 brokolice
∴ 2 PL másla
∴ 1 velký pórek
∴ 2 petržele
∴ 4 brambory
∴ 1 velký stroužek česneku
∴ hrst semínek slunečnice, opečená na kapce olivového oleje
∴ zakysaná smetana
∴ sůl, čerstvě mletý pepř

downlister_2016-10-09_12-25-43Troubu rozpálíme na 200°C. Z pórku odřízneme bílou část a rozkrájíme na půlkolečka, očistíme petržel, oloupeme brambory a vše nakrájíme na kostičky.Očistíme brokolici a nakrájíme na kousky.

Několik růžiček brokolice dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme do rozpálené trouby. Pečeme 10-15 minut.

Ve větším hrnci rozpustíme máslo, na něm opečeme nakrájený pórek, přidáme petržel a necháme rozvonět. Nakonec přidáme brambory s česnekem a zalejeme vroucí vodou tak, aby všechna zelenina byla ponořená. Osolíme a vaříme doměkka. Na záveř přidáme pokrájenou zelenou část pórku a necháme provařit.

Polévku rozmixujeme, přidáme sůl a pepř podle chuti. Polévku servírujeme s lžící zakysané smetany, opečenými slunečnicovými semínky, pečenou brokolicí, pórkem a v našem případě domácím chlebem.

Míša❤️

 

9.10.2016

Napsat komentář