Když máme chuť na pizzu, tak moc na výběr nemáme. Protože není pizza jako pizza a ne všude nám pizza chutná, tak buď musíme sednout do auta a jet si pro ni, což nám zabere minimálně půl hodiny, nebo si pizzu upéct. Zkoušela jsem postupně nahrazovat pšeničnou mouku, až jsem ji vynechala úplně a vznikla tato parádní celozrnná žitná pizza. Tak jdeme na to!

Pizza z celozrnné žitné mouky:

∴ 250 g celozrnné žitné mouky
∴ 150 ml teplé vody
∴ 10 g sušeného droždí
∴ 1 ČL cukru
∴ 1/2 ČL soli
∴ 2 PL oleje + na vymazání plechu

A teď je to vlastně strašně jednoduché. Všechny suroviny dáme do mísy a pomocí robota vymícháme těsto, které dáme na hodinu na teplé místo kynout. Těsto z celozrnné mouky nenakyne nějak závratně, ale snaží se.

Dále buď těsto rozdělím na dvě části a udělám dvě kulaté pizzy, nebo i vymažu kapkou oleje velký plech a rukama těsto roztáhnu od kraje do kraje. Teď přijde na řadu chuťová fantazie. U nás je to to, co máme prostě doma.

Rychlá rajčatová směs:

∴ 3 PL rajčatového protlaku
∴ 2 PL teplé vody
∴ sušené bylinky (oregáno, bazalka…)
∴ drcený stroužek česneku
∴ sůl

Vše dáme do misky a promícháme. Dříve jsem dávala trošku cukru nebo medu, ale v poslední době, v rámci fit programu, už směs nesladím.

Rajčatovou směs natřeme na těsto a přidáme to, co má každý rád. V tomto případě sýr, rajčata, olivy, cibuli, špenát a mozzarellu. Když máme chuť na pizza kůrku, potřu okraje těsta ještě olivovým olejem s drceným česnekem. Ale většinou se snažím dát suroviny až do kraje, ať je kůrka co nejmenší.

Necháme pizzu ještě chvilku kynout a mezitím rozpálíme troubu na 240 °C. Pečeme cca 15 minut. Samozřejmě záleží na troubě a velikosti pizzy.

My už jinou pizzu nepečeme.

Míša❤️

9.2.2017

Napsat komentář