Můj manžel miluje perník, tento týden byl kreslit na rybářském veletrhu v Praze, tak jsme mu chtěli s klukama udělat radost a jeden mu upéct. Ten nejlepší perník na světě peče moje kamarádka Markéta. Podle jejího receptu jsem ho pekla již několikrát, ale pokaždé jsem si zapomněla zapsat recept a vždy jí znovu psala, ať mi ho pošle. Nikdy jsem si ho ani nevyfotila, no a protože si s Markétou celkem hodně píšeme, je nadlidský úkol procházet celou naši konverzaci na Whatsappu a hledat ho. Jednak mi to bylo už trapné 🙂 a zrovna tento týden byla Markéta na horách, tak jsem se rozhodla, že si poradím sama a něco zkusím. V ledničce jsem měla uvařenou červenou řepu, kterou máme v koláčích moc rádi, a nápad byl na světě.
V zásobách jsem ještě objevila jahodovou marmeládu s vanilkou a chia semínky, kterou jsem dostala od kamarádky, která dala perníku úžasnou chuť a křupavost chia semínek.
Úžasný perník s červenou řepou:
∴ 260 g hladké mouky
∴ 200 ml podmáslí
∴ 2 vejce
∴ 10 g holandského kakaa
∴ špetka soli
∴ 240 g hnědého cukru
∴ 2 větší uvařené červené řepy cca 200g
∴ 150 ml oleje
∴ 100 g rozpuštěného másla
∴ 1 PL perníkového koření
∴ 1 kypřící prášek do pečiva
∴ máslo na vymazání formy
∴ marmeláda
Troubu předehřejeme na 180°C. Rozkládací bábovkovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem.
Do velké mísy dáme cukr, olej, máslo, vejce a šleháme na nejvyšší stupeň asi 5 minut. V další míse smícháme mouku, perníkové koření, sůl a kypřící prášek. Společně s podmáslím postupně přidáváme do vyšlehané vaječné směsi. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou červenou řepu. Hotové těsto vlijeme do vymazané formy a dáme do rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut.
Jestli je perník upečený zkontrolujeme vpíchnutím špejle do středu těsta. Pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Necháme perník vychladnout ve formě, poté opatrně vyjmeme z formy a podélně rozkrojíme. Vnitřní rozkrojenou stranu namažeme marmeládou a perník opět spojíme.
Čokoládová ganache:
∴ 100 g hořké čokolády
∴ 50 ml smetany ke šlehání
∴ 25 g másla
Čokoládu společně se smetanou a máslem rozpustíme ve vodní lázni, necháme malinko vychladnout a polijeme perník, boční strany potřeme nožem nebo stěrkou, perník ozdobíme ovocem, ořechy a necháme ztuhnout.
Perník je úžasný, vláčný a vlastně šíleně moc dobrý. Teď jen čekáme, co na něj řekne ten náš milovník perníků.
Napsat komentář