Na žemlovku dostanu chuť tak jednou za rok. Nedělám ji nějak složitě, ani podle žádného receptu. Prostě tak jak nám chutná. Nemám ráda křupavou, suchou žemlovku s tvarohem. Můj manžel zase nemá rád, když je v žemlovce moc jablek. Nedávám tam ani moc cukru a ani moc másla, ale zase to vyvážím mascarpone se šlehačkou, takže žádná dietka.

Na instagramu byl veliký zájem o recept, tak jsem ho stvořila tak, jak jsem připravovala tu dnešní žemlovku o cca 6 porcích.

Slibovaná žemlovka:

∴ brioška nebo vánočka
∴ 0,5 l plnotučného mléka
∴ 6 vajec
∴ 150 g cukru krupice
∴ 4 velká jablka
∴ 500 g mascarpone
∴ 250 ml smetany ke šlehání
∴ skořice
∴ hrst hrozinek
∴ máslo na vymazání formy

A teď je to opravdu rychlovka. Předehřejeme na 180°C. Pekáček, v mém případě zapékací misku, vymažeme máslem.

Briošku nebo vánočku nakrájíme na cca 1,5-2 cm plátky a ty ještě přepůlíme. Ve větší misce si prošleháme mléko se žloutky. V této směsi obalíme plátky briošky a dáme do pekáčku tak, abychom pokryli celé dno. Nenechávám je tam namočené, stačí opravdu jen ponořit a hned vytáhnout.

Na briošky nastrouháme na hrubém struhadle oloupaná jablka, která posypeme skořicí, hrozinkami a 100 g cukru. Množství cukru závisí samozřejmě na tom, jak moc máte rádi sladké.

V další misce smícháme mascarpone a šlehačku. Toto navrstvíme na jablka a znovu poklademe namočenými kousky briošky.

Pekáček dáme do rozpálené trouby a pečeme cca 30 minut.

Mezitím si vyšleháme bílky s 50 g cukru v tuhý sníh. Po cca 30 minutách pekáček vytáhneme a na žemlovku dáme sníh z bílků. Troubu zesílíme na 200°C  a pečeme dokud nám sníh na povrchu pěkne nezezlátne.

Pocukrujeme a pustíme se do toho.

Míša❤️

12.9.2017

Napsat komentář