Jsme nemocní, respektive kluci jsou nemocní, a to byl Mikuláš ve školce zatím jen šestkrát. Oba mají akutní zánět průdušek, dostávají antobiotika a další spoustu léku. U Mikuláška to už neprožívám tak emotivně, řekne si co a jak moc (samozřejmě, že všechno strašně) ho bolí. Nejvíce to odnesl Jáchym, takže chudák matka (rozumněj JÁ) už čtyři noci nespí, chová, zpívá a občas propadá zoufalství. Myslela jsem si, že děti ty nemoci snáší nějak lépe. No a první antibiotika v pěti měsících mi moc radost neudělala.

No a já do toho všeho jsem při prasknutí zimní bundy shledala záhodno se sebou něco dělat a ze svého jídelníčku vyřadila cukr, mléko a z 90% i lepek. Cítím se Cítila jsem se hrozně fajn, dokud se nastalo fáze…jsme nemocní… Nejraději bych si dala velký Extra čokoládový dort a večer skleničku flašku vína. A taky pořád snídat pohankovou nebo jinou kaši s banánem, semínky a oříšky by mě mohlo přestat za chvíli chutnat. Přemýšlela jsem nad nějakým koláčem a v tom mě to napadlo. Upeču Jahelník!

Zrovna jsem neměla doma ani sušené švestky, meruňky, jablka nebo povidla. Ale vždycky mám doma v mrazáku borůvky. Tak ho zkusíme s borůvkami. Jáhly jsou bez lepku, ale jak ho udělat bez cukru, aby ho jedl i muž s Mikulášem a já ho nemusela snídat další týden. Musela jsem tedy ustoupit a dám do něj 2 lžíce medu. Tak a jdeme na to.

Jahelník s borůvkami:

∴ 200 g jahel
∴ 0,7 l vody
∴ 3 vejce
∴ 1 PL másla
∴ 2 PL lesního medu
∴ 1 ČL skořice
∴ špetka soli
∴ 250 g borůvek
∴ hrst plátků mandlí na ozdobu
Jáhly několikrát propereme vroucí vodou, přendáme do hrnce a zalejeme vroucí vodou. Přidáme máslo, špetku soli a vaříme cca 20 minut, dokud jáhly nejsou měkké. Takto hotovou kaši necháme vychladnout.

Jakmile nám kaše schládne, rozpálíme si troubu na 160°C. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme hustý sníh. Žloutky smícháme s medem a skořicí, a spojíme s jáhlovou kaší. Následně opatrně zapracujeme sníh.
Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a dáme do ní polovinu jáhlového těsta. Nasypeme borůvky a vše zakryjeme druhou polovinou těsta. Dozdobíme mandlemi a dáme péct do rozpálené trouby 60 minut.

Moji chlapi si jahelník ještě polévají javorovým sirupem, ale my, co chceme být krásní a hubení, jim to vůbec nezávidíme.

Míša❤️

18.1.2017

Napsat komentář